Nämä harmaat villasukat ovat olleet käytössä jo pari vuotta, kirjaimellisesti kesät talvet, ja ne on pesty useaan otteeseen. Hyvä villasukka mitataan käytössä; se säilyttää muotonsa, ei kulu heti puhki, sopii jalkineeseen, lämmittää ja passaa monen vaatetuksen (lahkeen) kanssa. Minulla on siis villasukille kriteerit mitä tulee paksuuteen, neuletiheyteen, pituuteen ja istuvuuteen. Vaikka väreistä tykkäänkin, minusta villasukkien kuningasväri on luonnonharmaa. Harmaan sävyissä silmukat tulevat kauniisti esille. En osannut valita näiden kahden sävyn välillä, joten kuvan sukista tuli tasaraitainen, rauhoittava ja lämmittävä perussukkapari. Saapassukiksikin niitä voisi kutsua. Kätevää raidoissa on sekin, että kerroksia on helppo laskea toista sukkaa neuloessa. Olen yleensä kirjaillut lahjoitettuihin sukkiin pienet kuviot sukanvarteen, siksi suosin varressa resorin sijaan sileää neulosta. (Vinkkejä kirjailtavista kuvioista laitan myöhemmin erikseen.) Yleensä sukkiin tulee kolme eri kavennusta, kanta, kiila ja kärki, joihin löytyy monia opetusvideoita netistä. Niiden avulla opit kyllä, vaikka et olisi koskaan sukkaa tehnytkään. Tänään tässä siis aloittelijan puikoillekin sopivat perussukkien.
Ei muuta ko puikot tulille!
Ohjeet:
Koko 39, lankana Seitsemän veljästä, puikot numero 3
Luo puikolle 64 silmukkaa. Jaa silmukat kolmelle tai neljälle puikolle. Kolme puikkoa saattaa nopeuttaa neulomista. Jos jaat neljälle puikolle, jokaiselle tulee 16 s.
Neulo resori 2o,2n. Vinkki: neulo oikea silmukka takareunasta. Näissä sukissa resoria on neulottu 10 kierrosta. Käsiala on tiukahkoa.
Neulo neljä kerrosta sileää eli oikeaa.
Vaihda väriä. Raidat ovat 14 kierrosta.
Seuraavassa tummemmassa raidassa tee kavennukset toisella kierroksella. Kavenna ensimmäisen puikon alussa (2. ja 3. silmukka yhteen) sekä viimeisen puikon lopussa (2. ja 3. viimeiset yhteen). Silmukkamäärä pienenee siis kahdella.
Neulo neljä kierrosta ja tee uudet kavennukset.
Seuraavassa vaaleammassa raidassa tee kaksi kertaa samat kavennukset niin, että silmukoiden yhteismääräksi jää sama kuin ennen kantapäätä eli 56, neljälle puikolle 14.
Kantapääraidassa neulo ensin 8 sileää kierrosta. Jaa puikolle 28 silmukkaa, jolla neulot kantapäälappua 28 kierrosta. Kantapääneulos on vahvempaa, jos joka toisella kierroksella jätät joka toinen silmukka neulomatta (nostat vaan toiselle puikolle). Tee kantapääkavennus. Näissä sukissa kantapään leveys oli 9 silmukkaa. Vinkki: kantalapussa molemmissa laidoissa neuloin kaksi oikein ja vasta sitten neuloin yksi nosto, yksi neulottu neulosta. Netissä on useita tutorvideoita ja ohjeita kantapääkavennuksiin.
Kiilakavennuksen eli sukan sivukavennukset tein näissä sukissa tumman raidan aikana. Kavensin joka toisella kierroksella yhden silmukan verran 1.puikon lopussa ja 4. puikon alussa kunnes silmukkamäärä oli sama kuin ennen kantapäätä eli 56. Kapeapi, sirompi terä tulee silmukkamäärällä 52. Sovita ja kokeile kumpi määrä sopi jalkaasi paremmin. Ohjeita ja videoita kiilakavennukseen löytyy netistä.
Neulo raitoja kuvan mukaan. Kärkikavennuksen aloitin viimeisen raidan aikana. Näissä sukissa on nauhakavennus, joihin löydät helposti ohjeet netistä. Kärkikavennus aloitetaan yleensä silloin kun pikkuvarvas peittyy.
Lopuksi lankojen päättely ja höyrytys. Keitä kattilassa vettä ja laita siivilä sen päälle. Pidä muutama minuutti sukka höyryssä, jonka jälkeen silitä sukkaa kädellä liinan päällä. Toista tämä myös toiselle kyljelle.
Comments